Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Welt am Draht, Teil 1 & 2 - Focus on Fassbinder

Voorloper van de The Matrix. In het Instituut voor Cybernetica en Futurologie staat een supercomputer die een artificiële wereld draait. Maar wie en wat is echt?

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

In verband met de lockdown komen de voorstellingen van deze film tot nader order te vervallen.

Welt am Draht, Teil 1 & 2

In 1964 verscheen de sciencefictionroman Simulacron-3 van de Amerikaanse schrijver Daniel F. Galouye, een filosofisch getint verhaal over de aard van ons bewustzijn. In 1973 verwerkte Fassbinder het verhaal tot een tweedelige televisiefilm, die vandaag de dag beschouwd wordt als voorloper van films als Alex Proyas' Dark City, David Cronenbergs eXistenZ en The Matrix van de Wachowsky Brothers.

Heden: in het Instituut voor Cybernetica en Futurologie is een supercomputer ontwikkeld waarop het programma Simulacron gedraaid wordt, een programma dat een artificiële wereld simuleert waarin zich ruim 9000 'Identiteitseenheden' bevinden die functioneren als menselijke wezens zonder zich ervan bewust zijn in een simulatie te 'leven'. Technisch directeur prof. Vollmer staat op het punt een ongelooflijke ontdekking te doen, maar sterft onder mysterieuze omstandigheden. Zijn opvolger, dr. Fred Stiller, bespreekt de toestand met beveiligingsadviseur Günther Lause, maar midden in het gesprek verdwijnt deze spoorloos. Sterker: niemand kan zich het bestaan van Lause herinneren. Stiller onderzoekt dit vreemde geval – de uitkomst is nog veel vreemder.