Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Prison for Profit

In Zuid-Afrika werd in 2001 een privaat gerunde gevangenis geopend. De multinational erachter beloofde gouden bergen. Wat kwam daar van terecht? Een onthutsende docu.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Prison for Profit

In het neoliberale gedachtegoed moet alles aan de vrije markt worden overgelaten, ook zaken die traditioneel tot de overheidstaken behoorden, zoals energievoorziening. openbaar vervoer en gezondheidszorg. De vrije markt kan immers alles beter en vooral goedkoper, zo luidt de filosofie. In Zuid-Afrika werd dit gedachtegoed ook losgelaten op het gevangeniswezen. In 2001 opende daar de Mangaung-gevangenis bij Bloemfontein, de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika. Een Britse multinational beloofde de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de 3000 gevangenen, uiteraard tegen de laagste prijs.

Filmmakers Femke en Ilse van Velzen laten in deze documentaire zien hoe dat in de praktijk uitpakt. De werkelijkheid blijkt schokkend: gevangenen, die als melkkoetjes worden gezien, staan bloot aan buitensporig geweld, er is geen sprake van rehabilitatie, terwijl ook de cipiers het niet veel beter hebben; die worden onderbetaald en overbelast. Prison for Profit laat zien wat er gebeurt als winstoptimalisatie de grootste prioriteit heeft. Wat doet privatisering met een samenleving?