Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Nomadland

Als zestiger Fern uit Nevada haar baan verliest, gaat ze in haar witte busje op zoek naar een nieuw bestaan. Prachtige roadmovie met Frances McDormand. Winnaar belangrijkste Oscars.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Nomadland

Op 11 september 2020 beleefde Nomadland zijn wereldpremière op het filmfestival van Venetië, terwijl deze dezelfde dag ook vertoond werd op het filmfestival van Toronto. Succesvolle premières, want bij beide festivals werd de film bekroond met de hoofdprijs: de Gouden Leeuw in Venetië en de People's Choice Award in Toronto. Ook is de film genomineerd voor vier Golden Globes.

De wat stugge zestiger Fern, een glansrol van Frances McDormand, woont en werkt in een klein stadje in Nevada. Als met het uitbreken van de financiële crisis van 2008 alle bedrijfjes daar hun deuren moeten sluiten, raakt ze werkloos. Fern, die onmogelijk van haar pensioen zou kunnen leven, besluit eropuit te trekken in haar witte busje, om als een heuse nomade op zoek te gaan naar losse klusjes. Onderweg ontmoet ze mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Deze film van de Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao, haar derde, is niet alleen een inspirerende roadmovie, maar tegelijk een karakterstudie van een trotse en avontuurlijke vrouw die niet dakloos is, zoals ze zelf zegt, maar huisloos. Een belangrijk verschil.