Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

La haine

Veelbekroonde film over de misstanden in de Franse banlieues. Racisme, geweld en haat voeren er de boventoon. Met Vincent Cassel.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

In verband met de lockdown  is deze voorstelling tot nader order uitgesteld.

La haine

Abdel Ichacha, een jongen met een Arabische achtergrond uit een banlieue vlak bij Parijs, raakt zwaargewond als hij bij zijn arrestatie door de politie wordt mishandeld - hij belandt in het ziekenhuis. Dit incident leidt tot heftige rellen, waarbij een politieagent zijn dienstwapen verliest. Dat pistool wordt gevonden door Vinz, een agressieve Joodse jongen die bevriend is met Abdel. Hij zweert dat als Abdel het niet mocht overleven, hij met dat pistool een politieman zal doodschieten. Zijn vriend Hubert, een Afro-Franse bokser, vindt het een slecht plan, Saïd, een Noord-Afrikaanse moslim die met beiden is bevriend, speelt een bemiddelende rol tussen Vinz en Hubert. In de 24 uur die volgen, lopen de spanningen behoorlijk op.

Deze vlijmscherpe analyse van de sociale misstanden en de alomtegenwoordige haat in de Franse banlieues, geschoten in zwart-wit, betekende de doorbraak voor regisseur Matthieu Kassovitz; de film werd jubelend ontvangen en won vele filmprijzen. Datzelfde gold voor acteur Vincent Cassel met de rol van Vinz .