Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Close-Up

De cinefiele Hossain Sabzian geeft zich uit voor de beroemde regisseur Moshen Makhmalbaf. Natuurlijk loopt hij op een dag tegen de lamp. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Close-Up

Hoe het echte leven zonder opsmuk gefictionaliseerd kan worden? Het is een vraag waarop Abbas Kiarostami in zijn films het antwoord geeft, zeker in dit meesterwerk uit 1990. In 1989 las Kiarostami een artikel over een opmerkelijke oplichter, een man die zich uitgegeven had voor de bekende Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf. Geïntrigeerd besloot hij een documentaire over deze oplichter te maken. Van lieverlee veranderde de documentaire in een docufictie waaraan alle betrokkenen als zichzelf meededen: de oplichter, de gedupeerden en Makhmalbaf.

De cinefiele Hossain Sabzian is een groot liefhebber van het werk van Mohsen Makhmalbaf. Op een dag zit hij in de bus met het scenario van Makhmalbafs The Cyclist onder zijn arm. Mahrokh Ahankhah komt naast hem zitten en vertelt dat ook zij en haar familie een fan van Makhmalbaf zijn. Sabzian antwoordt dat hij Makhmalbaf is. In de weken die volgen komt Sabzian vaak bij de familie Ahankhah op bezoek. Hij belooft ze gouden filmbergen.