Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Die Wannsee Konferenz

Op 20 januari 1942 vindt aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats, waar de nazitop praat over hoe de Holocaust moet worden georganiseerd.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Die Wannsee Konferenz

Al sinds de publicatie van Mein Kampf in 1925 wist iedereen dat Adolf Hitler een virulent antisemiet was. Hoe ver hij bereid was daar in te gaan, bleek na afloop van WO II toen duidelijk werd dat onder zijn verantwoordelijkheid zes miljoen Joden waren vermoord. De Duitse regisseur Matti Geschonneck reconstrueert een essentieel hoofdstuk in deze zwarte geschiedenis: de Wannsee Conferentie. Voor dit sober vertelde verhaal baseerde hij zich op de vergadernotulen en andere historische bronnen.

In de ochtend van 20 januari 1942 vindt in villa Marlier aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een conferentie plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Op uitnodiging van nazileider Reinhard Heydrich zijn vijftien hoge ambtenaren aanwezig om te praten over de Endlösung, de definitieve oplossing voor het Jodenvraagstuk. Het enige onderwerp op de agenda: hoe de systematische massamoord op miljoenen Joden te organiseren. Op deze bijeenkomst, die minder dan twee uur duurde, wordt uiterst zakelijk de kwestie besproken – het begin van de Holocaust.

de Volkskrant

... juist door die ontoegeeflijke, kale benadering is Die Wannsee Konferenz zo meedogenloos goed.

Algemeen Dagblad

Maakt diepe indruk .