Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Housewitz

Tragikomische film over hoe een oorlog eindeloos doorwerkt in een familieleven. Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Housewitz

Waarom weigert Lous, de moeder van filmmaakster Oeke Hoogendijk, al tientallen jaren haar huis uit te gaan? Lous is een typische "Jiddische mama", een excentrieke, slimme, dwingende moeder met een snijdend gevoel voor humor. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar tv's en computers de hele wereld over. Nachtenlang kijkt ze naar het programma Die schönsten Bahnstrecken om de terugkerende nachtmerries op afstand te houden. Nachtmerries die haar telkens terugvoeren naar de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en op transport gezet. Tegen het eind van haar leven doet Lous de deur open en laat haar dochter met haar camera binnen. De filmmaakster probeert zo de beklemmende situatie te doorbreken door haar moeders binnenwereld te ontrafelen.

Deze tragikomische documentaire, over hoe een oorlog eindeloos doorwerkt, is Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe. Op de haar bekende geestige wijze laat ze zien hoe ze contact probeert te maken met haar door oorlogsleed getraumatiseerde moeder.

Trouw

Housewitz is een uniek, tragikomisch portret van een Holocaust-overlevende.

de Volkskrant

Wat de film onvergetelijk maakt, is dat hij in weerwil van alle tragiek óók het portret van een onverwoestbaar charismatische vrouw is geworden.