Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Lunana, A Yak in the Classroom

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt van de hoofdstad naar het zeer afgelegen dorpje Lunana gestuurd. Het 'primitieve' leven daar valt hem aanvankelijk rauw op het dak.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Lunana, A Yak in the Classroom

De jonge leraar Ugyen uit Bhutan wordt met zichzelf geconfronteerd wanneer hij van de hoofdstad naar het zeer afgelegen bergdorpje Lunana wordt gestuurd om daar les te geven. Zijn nieuwe primitieve leef- en werkomgeving vallen hem zwaar, zeker als hij die vergelijkt met zijn meer ‘Westerse’ leven thuis. Zo is er geen elektriciteit in het Himalaya-dorpje, er zijn geen schoolboeken en er is een ernstig gebrek aan ‘luxe’ schoolspullen. Maar dankzij de gastvrijheid, spiritualiteit en warmte van de dorpsbewoners leert hij naar verloop van tijd het leven van een andere kant te zien en begint de ervaringen te koesteren die hij eerder zo verafschuwde.

De film werd heel toepasselijk geschoten met behulp van zonnebatterijen, omdat, net als in de film, Lunana niet beschikt over de hoeveel elektriciteit die nodig is bij normale filmopnames. Achter de schermen ervoeren cast en crew dus precies hoe het leven er in Lunana aan toe gaat, wat het liefdevolle portret van dit bijzondere dorp wellicht verklaart. In 2022 genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film.

Trouw

,,, een liefdevolle film uit het koninkrijk Bhutan

Het Parool

... ongedwongen acteerwerk in adembenemende Bhutaanse landschappen