Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Rialto heeft twee vestigingen: Rialto De Pijp en Rialto VU. Let goed op voor welke locatie je tickets koopt! Meer info

Bekijk de trailer

Leave No Traces

Spannend drama over politiegeweld, onrecht en machtsmisbruik. Aanleiding is de gewelddadige dood van student Grzegorz Przemyk in het communistische Polen van de jaren 80.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Leave No Traces

Polen, jaren 80: in een poging de oppositie van vakbond Solidarność te onderdrukken, hebben de communistische autoriteiten een Staat van Beleg afgekondigd. In 1983 wordt dit opgeschort, maar de strenge regels blijven van kracht. Op 12 mei dat jaar wordt de 19-jarige student Grzegorz Przemyk, zoon van de oppositiedichteres Barbara Sadowska, in Warschau gearresteerd en zwaar mishandeld door de politie. Twee dagen later overlijdt hij. De enige getuige van die mishandeling is zijn vriend Jurek Popiel, die vastbesloten is om samen met Sadowska te vechten voor gerechtigheid door tegen de politie te getuigen. Aanvankelijk nemen de autoriteiten hem en de dichteres niet al te serieus, maar dat verandert op de dag van Grzegorz' begrafenis als zich 20.000 mensen bij de begrafenisstoet aansluiten.

In dit spannende, politieke drama vertelt regisseur Matuszynski een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal van de strijd tegen onrechtvaardigheid en willekeur. Het leverde hem o.m. een nominatie op voor de Gouden Leeuw bij het afgelopen filmfestival van Venetië.