Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Bergman Island

Het stel Tony en Chris, twee Amerikaanse scenarioschrijvers, zoeken inspiratie op Fårö, het Zweedse eilandje waar ooit Ingmar Bergman woonde en werkte.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Bergman Island

Toen de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman voor het eerst voet zette op het eilandje Fårö, wist hij dat hij zijn thuis had gevonden. Hij bleef er wonen en maakte er meerdere, beroemde films. Het Amerikaanse stel Chris en Tony, beiden scenarioschrijvers, werken elk aan een nieuw script, maar de inspiratie ontbreekt. Ze besluiten af te reizen naar het Zweedse eiland in de hoop op die iconische plek inspiratie te vinden. Chris werkt aan een verhaal over Amy, een vrouw die voor een bruiloft is uitgenodigd naar Fårö te komen en daar haar eveneens uitgenodigde ex ontmoet. Ze deelt het met Tony, waarna het verhaal tot leven komt.

Deze film-in-een-film van de Franse regisseur Mia Hansen-Løve, die eerder L'avenir maakte, is niet alleen een fascinerend relatiedrama à la Scènes uit een huwelijk, het geeft ook een inkijkje in het scheppingsproces van een filmverhaal. Maar bovenal is Bergman Island een eerbetoon aan de Zweedse meestercineast. Met Vicky Krieps, Tim Roth en Mia Wasikowska.

Trouw

Met ‘Bergman Island’ maakt Mia Hansen-Love een kleine buiging voor de kracht van verhalen.

de Volkskrant

(...) een bijzonder aangename, licht weemoedige verdwaaltocht (...)