Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Hit the Road

Iraanse roadmovie waarin een moeder, vader, oudste en jongste zoon in de auto op weg zijn naar de grens. De oudste zoon wil zijn geboorteland verlaten.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op donderdag 16 juni vindt het Déjà VU Festival plaats, het campuszomerfestival van de VU. Ook Rialto is van de partij met een speciale vertoning van Hit the Road. Speciaal omdat de film ingeleid zal worden door Rowan Stol van Rialto's eigen jongereredactie LA RIOT.

Hit the Road

Ergens op het plateland van Iran stopt een auto langs de snelweg. Aan boord is een gezin: voorin zit een wat zwijgzame man achter het stuur, de oudste zoon van de vrouw die naast hem zit, de moeder die duidelijk het middelpunt van het gezin vormt. Op de achterbank zitten de mopperende vader, met zijn been in het gips, en de jongste zoon, een zesjarig, enorm druk kereltje. Onderweg wordt er gepraat, geruzied en vooral veel gezongen. Het gaat hier niet om zomaar een familie-uitje; het is een afscheidsreis, want de oudere broer wil zijn geboorteland verlaten.

Deze internationaal heel goed ontvangen roadmovie is het speelfilmdebuut van de Iraanse regisseur Panah Panahi. De kunst van het filmmaken is hem met de paplepel ingegoten, want hij is de zoon van de beroemde regisseur Jafar Panahi (o.a. Taxi Teheran). Maar hij is geen kloon van zijn vader, gezien zijn geheel eigen en aanstekelijke mix van humor en drama die hij in deze film laat zien.

de Volkskrant

... een betoverende mix van weemoed, levenslust en verbeelding.

NRC

... een schatkamer voor diepduiding.