Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Schrijvers in het donker is terug!

In deze special nodigt Rialto een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te vertonen.

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden? Bij Schrijvers in het donker gaan een schrijver en filmjournalist Basje Boer op uitnodiging van Rialto in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.

Deze keer aan de beurt: Thomas Heerma van Voss (1990). Hij publiceerde diverse romans, een verhalenbundel en een essaybundel. Zijn meest recente roman is Condities (Das Mag, 2020). Daarnaast schrijft hij over film, literatuur, muziek en voetbal, onder meer voor De Groene Amsterdammer en de Filmkrant. Zijn keuzefilm: Adaptation van Spike Jonze. Een origineel, grappig en vooral uiterst intelligent geconstrueerd verhaal, waarbij Jonze zijn voorliefde voor het Droste-effect briljant tentoonspreidt.

In deze film in een film over het maken van een film moet scenarist Charlie Kaufman (Nicolas Cage) een boek van Susan Orlean (Meryl Streep) over orchideeliefhebber John Laroche (Chris Cooper) omwerken tot filmscenario. Hij loopt echter vast. Zijn minder getalenteerde tweelingbroer Donald (eveneens gespeeld door Nicolas Cage) lijkt succesvoller.

In Adaptation bestaat geen grens tussen werkelijkheid en fictie – Charlie en Donald Kaufman werden dan ook beiden genomineerd voor de Oscar voor Beste Scenario. Verwarrend?

Donderdag 21 oktober om 19:00u in Rialto De Pijp.