Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Cannes 2022: Rialto's favoriete films.

Onze hoofdprogrammeur deelt haar favoriete films van het filmfestival van Cannes 2022.

Van 17 t/m 28 mei vond in Cannes het jaarlijkse prestigieuze Filmfestival van Cannes plaats. Ook Rialto was van de partij. Onze hoofdprogrammeur zag daar tientallen films, en deelt haar favorieten.

Aftersun

Het debuut van de 34-jarige Schotse Charlotte Wells. De film is gemaakt onder de vlag van het productiebedrijf van Barry Jenkins (Moonlight). Een klein verhaal over een alleenstaande vader die met zijn dochter op zonvakantie gaat. In de film wordt de relatie tussen vader en dochter op een uiterst ontroerende manier in beeld gebracht. Prachtig. Met acteur Paul Mescal - een naam om te onthouden.

Les Cinq Diables

Een super coole, genre-overschrijdende film van Léa Mysius. Een queer, witchy thriller die we zeker in Rialto gaan draaien. Met Adèle Exarchopoulos (La vie d'Adèle) in de hoofdrol.

Holy Spider

Een Iraanse, crimi-achtige film van Ali Abassi over een seriemoordenaar die het gemund heeft op vrouwelijke, drugsverslaafde prostituees. Hij vermoord ze door ze te wurgen met hun eigen hoofddoek, om zo de wereld te zuiveren van deze vrouwen. Journalist Areezo Rahimi helpt met haar durf en doorzettingsvermogen de zaak op te lossen. Actrice Zar Amir Ebrahimi won voor die rol terecht de prijs voor Beste Actrice. De film is een indrukwekkende aanklacht tegen het wereldwijde geweld tegen vrouwen. Op de rode loper in Cannes was een protestactie waarbij vrouwen een spandoek droegen met de namen van alle vrouwen die het afgelopen jaar in Frankrijk vermoord zijn.

Triangle of Sadness

In deze zwarte komedie van Ruben Östlund (The Square) reizen we mee met een bootreis voor superrijken die helemaal ontspoort en eindigt op een onbewoond eiland. De film is een pamflet tegen de huidige (westerse) samenleving, ontregelt, roept vragen op en is vooral ongelofelijk grappig. De film was de grote winnaar van de Gouden Palm.

Corsage

Een film van Marie Kreutzer over keizerin Sissi, haar eenzaamheid, haar woede en haar (onderdrukte) passies. Een must see: prachtig gemaakt en een lust voor het oog. Vicky Krieps kruipt in de huid van de wereldberoemde keizerin.

Plus que jamais

In deze film van Emily Atef - wederom met Vicky Krieps in de hoofdrol - zoekt een jonge vrouw haar weg nadat ze heeft gehoord dat ze ernstig ziek is. Een zeer aangrijpend verhaal waarbij je het waarschijnlijk niet droog houdt. Tevens is dit de laatste film met de in januari overleden Franse acteur Gaspard Ulliel.