Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Tarkovski revisited

Van 20 september t/m 14 oktober

"Cinema rarely gets this close to poetry in motion", schreef de Britse filmrecensent Jonathan Crocker in zijn bespreking van Andrei Tarkovski's De Spiegel, een film die misschien wel de essentie en complexiteit van het gehele werk van deze Russische meesterregisseur weergeeft. Gemakkelijk te doorgronden zijn diens films niet, want Tarkovski benaderde film als een kunstvorm waarmee hij het besef van tijd kon beïnvloeden; het verteltempo is vaak traag tot ultra-traag, en datzelfde geldt voor de camerabewegingen en de montage. Wie zich hierdoor niet laat afschrikken, maar zich juist overgeeft aan de unieke beeldtaal, wordt meegevoerd naar een bedwelmende, veelgelaagde en betekenisrijke wereld.

Tarkovski overleed in 1986, kort nadat hij Het Offer had voltooid. Zijn films hebben nu, ruim dertig jaar later, niets aan kwaliteit en actualiteit ingeboet. In dit programma zijn zes van zijn meesterwerken te zien die dit bewijzen – films die verhelderen wat Crocker bedoelde met 'poëzie in beweging'.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met EYE-Filmmuseum.

Let op! Alle films in dit programma worden twee keer vertoond: één keer met Nederlandse ondertiteling en één keer met Engelse. Een overzichtje.

met Nederlands ondertiteling
- De jeugd van Ivan: vr 20 sept
- De spiegel: wo 25 sept
- Solaris: za 28 sept
- Stalker: do 3 okt
- Het offer: za 5 okt
- Andrej Roebljov: za 12 okt

met Engelse ondertiteling
- Andrej Roebljov: ma 23 sept
- De jeugd van Ivan: do 26 sept
- Stalker: ma 30 sept
- De spiegel: ma 7 okt
- Solaris: vr 11 okt
- Het offer: ma 14 okt

Filmstill uit Solaris