Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

FEAR IN THE FIFTIES!

10 juli t/m 28 september

At first glance, everything looked the same. It wasn't. Something evil had taken possession of the town.’ In Don Siegels Invasion of the Body Snatchers (1956), waaruit dit citaat afkomstig is, wordt het kwaad verpersoonlijkt door buitenaardse peulen. Die kwaadaardige peulen kopiëren mensen, inclusief alle herinneringen, maar de uitkomst is iets heel anders.

De oorlog was weliswaar voorbij en de welvaart groeide, maar toch waren er in de jaren 50 velen bang, zeker in de VS. Er bestond angst voor de onzichtbare communistische vijand, wat leidde tot Joseph McCarthy's heksenjacht. Maar men was ook bang voor ongecontroleerd experimenterende wetenschappers, nu men wist, zonder te begrijpen hoe, dat één enkele bom een hele stad kon wegvagen. Om maar te zwijgen van die raadselachtige radioactieve straling. En wat te denken van de ruimtevaart? Welke griezelige wezens zouden we daar aantreffen?

Natuurlijk wist de filmindustrie heel geraffineerd in te spelen op al die bezorgdheid en angsten, wat leidde tot een hausse aan films vol gemuteerde monsters, totaal uit de hand gelopen wetenschappelijke proeven en buitenaardse wezens die het bepaald niet goed met de mens voorhebben.

Met trots presenteert Rialto een selectie met de beste griezel- en sciencefictionfilms uit die achterdochtige en angstige jaren vijftig; films die even vermakelijk zijn als verontrustend, even griezelig als grappig, films die in het licht van het onzichtbare coronavirus ineens akelig actueel zijn geworden. Maar het zijn vooral films die de kijker meevoeren naar een fantastische droomwereld. Maar… is die droom niet The NIGHTMARE that threatens the world!?

Wanneer is welke film te zien?

vr 10 juli; ma 10 augustus; vr 11 september
Invasion of the Body Snatchers

ma 13 juli; vr 14 augustus; ma 14 september
Forbidden Planet

vr 17 juli; ma 17 augustus; vr 18 september
Creature from the Black Lagoon

ma 20 juli; ma 24 augustus; vr 4 september
House of Wax

vr 24 juli; vr 7 augustus; ma 7 september
The War of the Worlds

ma 27 juli; vr 21 augustus; vr 25 september
Them!

vr 31 juli; vr 28 augustus; ma 28 september
The Incredible Shrinking Man

ma 3 & ma 31 augustus; ma 21 september
The Tingler