Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Focus on Fassbinder - het vervolg

Vier fascinerende Fassbinder-films

Op 11 februari begon in Rialto Focus on Fassbinder: een speciaal programma rond een van de meest toonaangevende en spraakmakende Duitse regisseurs. De laatste voorstelling stond voor 10 april gepland, maar het overbekende virus stak een spaak in het wiel. Half maart sloot Rialto haar deuren om pas in juni weer te openen.

Maar er lagen nog zulke mooie titels op de planken! Daarom maken we het programma alsnog af. In oktober en november is het tijd voor Focus on Fassbinder - het vervolg.

"Iedereen moet maar voor zichzelf uitmaken of hij liever kort maar intens wil leven of lang maar onopvallend", zei Rainer Werner Fassbinder ooit in een interview. Die uitspraak bleek achteraf een uitstekende samenvatting van zijn eigen leven: hij leefde kort maar zeer intens. In de 37 jaar die hem gegund waren maakte hij meer dan veertig films, hij was 21 toen hij zijn eerste film maakte, diverse toneelstukken en vele televisieseries. Hij werkte dag en nacht, bijgestaan door een grote hoeveelheid stimulerende middelen. Een overdosis aan cocaïne en peppillen in combinatie met alcohol is hem uiteindelijk fataal geworden.

Reiner Werner Fassbinder (1945-1982), samen met Werner Herzog, Volker Schlöndorff en Wim Wenders de grondlegger van de Neue Deutsche Welle, was zeker niet altijd geliefd bij het grote publiek. Hij provoceerde en choqueerde, was openlijk homoseksueel en maakte korte metten met de kleinburgerlijke, hypocriete moraal van het naoorlogse Duitsland. In veel van zijn films hebben zijn personages het dan ook bepaald niet makkelijk; overal ligt een vrijwel onafwendbaar noodlot op de loer. Denk bijvoorbeeld Maria Braun, Lola en Veronika Voss, de protagonisten van zijn BRD-Trilogie, die in zijn geheel in dit programma te zien is.

Nu, 38 jaar na zijn dood, blijken zijn films de tand des tijds heel goed te hebben doorstaan – ze hebben niets aan urgentie ingeboet. Sterker: typische Fassbinder-thema's als de nationale geschiedenis, emancipatie, seksualiteit en vreemdelingenhaat zijn vandaag de dag relevanter dan ooit. En juist dat maakt hem tot een van de belangrijkste naoorlogse Duitse regisseurs. Reden voor Rialto om Fassbinder te eren met een klein retrospectief van zeven films en stil te staan bij zijn 75e geboortejaar.