Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Rondom Nomadland - ChloƩ Zhao & Frances McDormand

In verband met de lockdown is Rialto voorlopig gesloten. Dat betekent dat dit programma tot nader order is uitgesteld.

De Chinees-Amerikaanse Chloé Zhao begon in 2008 met het schrijven en regisseren van haar eerste korte films. Haar doorbraak kwam in 2017 met The Rider, een veelgeprezen moderne western over een rodeocowboy en zijn door tegenslag gefnuikte ambities. Zhao wordt inmiddels tot een van de belangrijkste filmtalenten van Amerika gerekend. De wijze waarop zij het leven in de Amerikaanse Midwest vangt, dat enorme, vaak dunbevolkte gebied met eindeloze landschappen, is authentiek, origineel en heel persoonlijk.

Actrice Frances McDormand behoeft nauwelijks introductie. Als sinds haar eerste rol in Blood Simple van de Coen Brothers (1984) weet zij telkens weer grote indruk te maken met haar genuanceerde en doorleefde acteerwerk. Dat was ook Joel en Ethan Coen niet ontgaan: zij castten haar in nog vijf van hun films, waaronder Fargo (1996). Met de vertolking van de zwangere politieagente Marge Gunderson won ze Oscar. Elf jaar later kreeg ze er nog één voor haar hoofdrol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Wat gebeurt er als deze twee besluiten samen een film te maken? Dan krijg je Nomadland, een prachtige film over een vrouw die haar baan verliest, maar niet bij de pakken neerzit en besluit met haar busje op pad te gaan, op zoek naar nieuwe kansen. Zhao als regisseur en McDormand als actrice op hun best. De film won terecht de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Nomadland gaat op 18 februari in première, maar in december brengt Rialto al een aantal voorpremières. Om het talent van Zhao en McDormand nog eens te onderstrepen, presenteert Rialto twee films die dat doen: Zhao's The Rider en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri met in de Oscarwinnende hoofdrol Frances McDormand.