Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Almod贸var in short

Vier beroemde Almod贸var-klassiekers 茅n een nieuwe titel

In verband met de lockdown is Rialto voorlopig gesloten. Dat betekent dat dit programma tot nader order is uitgesteld.

Sommige regisseurs hebben zo'n stempel op de filmkunst gedrukt dat ze een eigen bijvoeglijk naamwoord hebben gekregen. Denk aan Hitchcock, Fellini en Lynch. Ook de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar heeft er één: Almodovariano, oftewel (in het Nederlands) Almodovoriaans. Niet onterecht, want zijn films zijn in een zeer herkenbare stijl gedraaid, met thema's én acteurs die telkens weer terugkeren.

Almodóvar, geboren in Calzada de Calatrava, 1949, begon zijn artistieke loopbaan in een periode die aanbrak na de dood van generaal Franco in 1975: La Movida Madrileña (de Madrileense beweging). De democratie keerde terug, wat op cultureel gebied voorheen verboden was, werd weer toegestaan. Al in zijn eerste speelfilm, Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón uit 1980, zijn veel belangrijke Almodovariaanse stijlkenmerken en thema's terug te vinden: camp, kitsch, drugs, sterke vrouwen en expliciete seksualiteit. Almodóvar houdt van het extravagante en melodramatische en gebruikt dit om zijn vaak provocerende visie te geven op gender, homoseksualiteit, sekseverhoudingen en het katholicisme.

Vele films volgden nadien, waarin hij vaak werkte met zijn favoriete actrices, onder wie Carmen Maura, te zien in zeven films, en Penélope Cruz, acterend in zes van zijn films. Ook acteur Antonio Banderas is met zeven rollen een echte Almodóvar-regular.

Op 24 december gaat zijn nieuwste film in première: The Human Voice, een bewerking van Jean Cocteau's toneelstuk La voix humaine. Vier dagen eerder, 20 december, is er de eerste voorpremière. Het is een korte film, zijn eerste Engelstalige, met in de hoofdrol een geweldige actrice in de hoofdrol: Tilda Swinton. Om die première cachet te geven, presenteert Rialto een klein programma: Almodóvar for short, met vier van zijn films die duidelijk maken wat Almodovariaans betekent.