Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Chaplin in Rialto

vanaf 9 oktober

'The little funny tramp', zo noemde Charles Chaplin zelf het personage waarmee hij beroemd is geworden: de zwerver met het te krappe jasje, de bolhoed en het rotan wandelstokje. Het was een mannetje van zeer eenvoudige komaf, een archetypische underdog die er ondanks zijn verschijning altijd in slaagde zijn waardigheid te behouden. In 1914, de cinema was nog geen twintig jaar oud, speelde Chaplin The Tramp voor het eerst, in 1936 voor het laatst. Chaplin is er wereldberoemd mee geworden, hij werd een van de grote sterren van de eerste bloeitijd in Hollywood.

Chaplin, geboren in Londen op 16 april in 1889, groeide op in een armoedig gezin met een afwezige vader en een met psychische problemen kampende moeder. Op zijn 14e, nadat zijn moeder in een inrichting was opgenomen, begon zijn carrière als acteur en komiek, eerst in de typisch Britse music halls, later in het toentertijd beroemde gezelschap van Fred Karno. Toen dat gezelschap een tournee door de Verenigde Staten maakte, werd hij in 1914 ontdekt door de filmproducenten van Keystone Studios. Het vormde het begin van een enorm succesvolle filmcarrière die meer dan vijftig jaar zou omspannen.

Hij was geliefd, maar niet onomstreden. Niet alleen zijn turbulente liefdesleven veroorzaakte de nodige ophef, ook zijn uitgesproken linkse opvattingen brachten hem in de problemen. In een van zijn beroemdste films, The Great Dictator, parodieerde hij zonder enige terughoudendheid het toen nog bevriende staatshoofd Adolf Hitler, wat bepaald niet werd gewaardeerd door de Amerikaanse autoriteiten. Toen de FBI ten tijde van het mccarthyisme een onderzoek instelde naar zijn vermeende communistische sympathieën, besloot hij in 1952 de VS te verlaten om zich voorgoed te vestigen in Zwitserland. Daar overleed hij op 25 december 1977.

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Chaplin zijn eerste lange film maakte: The Kid, met uiteraard Chaplin zelf in de hoofdrol als The Tramp - destijds een grote hit, nu nog steeds geliefd. Ter gelegenheid hiervan heeft filmdistributeur Piece of Magic deze film opnieuw uitgebracht in een digitaal gerestaureerde versie. En dat samen met negen andere hoogtepunten uit Chaplins oeuvre, waaronder Modern Times, The Great Dictator en Limelight. Rialto brengt ze allemaal.