Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Rialto heeft twee vestigingen: Rialto De Pijp en Rialto VU. Let goed op voor welke locatie je tickets koopt! Meer info

Close-Up on Kiarostami

In Rialto De Pijp en Rialto VU

Audiences are used to films that offer clear and definite endings, but a film with a poetic essence has a certain ambiguity and can be looked at in many different ways. It allows for fantasies to develop in the viewer’s imagination

Aan het woord hier is de Iraans regisseur, scenarioschrijver, dichter en fotograaf Abbas Kiarostami (1940-2016), die zo zijn visie op film perfect samenvat. Kiarostami was geen fan van films waarin de filmbeleving van de kijker gegijzeld werd door een dichtgespijkerd scenario met een plottwist aan het eind; films moesten de kijker juist ruimte en rust bieden om duiding te geven aan wat zich op het witte doek afspeelde.

Zijn werk kenmerkt zich door een hele subtiele en bijna mysterieuze observatie van de menselijke natuur. De verhalen zijn meesterlijk eenvoudig en zijn een meditatieve vertelling over onze beweegredenen, met ruimte voor zelfreflectie, verdriet en vreugde. Kiarostami speelde met de vorm van film, hij gebruikte professionele acteurs maar gaf ook hoofdrollen aan kinderen zonder enige acteerervaring.

Kiarostami: een Iraans regisseur die niet vluchtte uit Iran, een man wiens films in het Westen werden bejubeld, terwijl deze in zijn geboorteland gemarginaliseerd werden en soms verboden. Het zijn stuk voor stuk meesterwerken, films die ik elk jaar weer terug wil zien, omdat ze zo dicht de essentie van cinema benaderen – en omdat ze mijn rol als kijker serieus nemen.

En ik ben beslist niet de enige die het werk van Kiarostami liefheeft. Martin Scorsese omschreef zijn films als “The highest level of artistry in the cinema”, terwijl Akira Kurosawa ooit zei: “Woorden kunnen mijn gevoelens over zijn films niet beschrijven”. Ook regisseurs Jean-Luc Godard, Michael Haneke en Nanni Moretti hebben meermaals verklaard Kiarostami als een absolute meester te beschouwen.

De komende maanden presenteren Rialto De Pijp en Rialto VU acht meesterwerken uit het rijke oeuvre van Kiarostami: The Traveler, Where is the Friend's House?, And Life Goes On, Through the Olive Trees, Close-Up, Ten, The Wind Will Carry Us en Taste of Cherry. Wie zijn werk reeds kent, zal met plezier zijn films terugzien, voor wie zijn werk nieuw is, is dit de uitgelezen kans om zichzelf eindeloos te verrijken met meesterlijke cinema.

Marek Stolarczyk,
programmeur Rialto

Het onvergetelijke oeuvre van Abbas Kiarostami

Ter gelegenheid van onze Kiarostami-reeks schreef filmcriticus Jos van der Burg een mooi, verdiepend artikel voor De Filmkrant: Focus: Het onvergetelijke oeuvre van Abbas Kiarostami.