Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Hollywood's Finest

Tien onvergetelijke klassiekers

I would especially like to thank one specific gentleman without whose help I would not be standing here tonight. I have forgotten his name but I have never forgotten his compassion. He was the American consul in Mexicali, Mexico.’

Dit zei Billie Wilder, geboren als Samuel Wilder, in zijn dankwoord na ontvangst van de Irving G. Thalberg Memorial Award tijdens de Academy Awards in 1987. Wilder, kind van Joodse ouders, werd geboren in Sucha, dat nu deel uitmaakt van Polen, maar toen nog behoorde tot het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Hij was een van de velen die na de opkomst van het Duits nazisme en het virulente antisemitisme naar de VS emigreerden en wist zo aan een vreselijk lot te ontkomen. In jaren dertig, maar ook later, werd de VS overspoeld door uit Europa migrerende, bijzonder getalenteerde filmmakers. Niet alleen vluchtten zij voor de dreiging van oorlog en vervolging, ook de bloeiende filmindustrie van Los Angeles, gecentreerd in Hollywood, bleek een enorme aantrekkingskracht uit te oefenen.

In de deze klassiekerreeks presenteren we tien films van regisseurs die een enorme bijdrage hebben geleverd aan een van de succesvolste periodes in de geschiedenis van Hollywood – Europese filmmakers die in elk genre de verbeelding van de VS naar een hoger niveau wisten te tillen, die films maakten zonder welke Hollywood Hollywood niet zou zijn. Maar niet alleen die filmmakers zijn bijzonder, ook de actrices die in hun films de hoofdrollen vertolkten, hebben een onuitwisbare indruk gemaakt. Met andere woorden: deze reeks presenteert zonder twijfel Hollywood’s Finest.

De komende maanden te zien in Rialto De Pijp en Rialto VU: Shanghai Express met Marlene Dietrich, Ninotchka met Greta Garbo, A Streetcar Named Desire met Vivian Leigh, Roman Holiday met Audrey Hepburn, Sunset Boulevard met Gloria Swanson, Laura met Gene Tierney , Casablanca met Ingrid Bergman, Imitation of Life met Lana Turner, High Noon met Grace Kelly en Shadow of a Doubt met Teresa Wright.