Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Summer with Monika

De 19-jarige Harry begint een onstuimige romance met de 17-jarige Monika. Maar de zomer verstrijkt, de problemen nemen toe. Wat blijft er over?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Summer with Monika

In een café raakt de 19-jarige Harry aan de praat met Monika, een rebels meisje van zeventien; het klikt en als snel beginnen ze een onstuimige romance. De relatie raakt in een stroomversnelling als zij hulp zoekt bij Harry nadat ze haar alcoholistische vader is ontvlucht. Na een ruzie met zijn baas, neemt Harry ontslag en samen met Monika vertrekt hij in een bootje naar een eilandje voor de kust. Daar beleven ze een idyllische zomer, maar als die zomer afloopt, moeten ze weer terug. Het geld is op en bovendien is Monika zwanger. Van de onstuimige liefde blijft niet veel over.

Dit tedere maar realistische verhaal van Bergman werd een wereldwijd succes, niet in de laatste plaats door het zwoele acteerwerk van Harriet Anderson, die de film een erotische ondertoon geeft. De Nederlandse filmkeuring meende daarom destijds dat de film in strijd was met de goede zeden, maar keurde hem uiteindelijk toch goed voor 18 jaar en ouder.