Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Blind Willow, Sleeping Woman

Magisch-realistische, geanimeerde vertelling over drie bewoners van Tokio in de nasleep van de aardbeving en tsunami van 2011. Gebaseerd op korte verhalen van Haruki Murakami.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Op zondag 2 april is er om 16.45 in Rialto De Pijp een special voorstelling van Blind Willow, Sleeping Woman. Speciaal omdat voorafgaand aan de film filosoof Ype de Boer een inleiding zal geven

De Boer, die aan de Radboud Universiteit Nijmegen metafysica en filosofische antropologie doceert, publiceerde in 2017 Murakami en het gespleten leven, een boek waarin hij de filosofische denkbeelden die zich in Murakami’s werk ontvouwen, onder de loep neemt.

Blind Willow, Sleeping Woman

In 2006 verscheen een bundel korte verhalen van de Japanse schrijver Haruki Murakami, hier uitgebracht onder de titel Blinde wilg, slapende vrouw. Het is een reeks betoverende verhalen waarin de grens tussen droom en realiteit nooit duidelijk getrokken kan worden. Componist en filmmaker Pierre Földes kreeg van de schrijver toestemming om zes van die verhalen samen te smeden tot één om dat met allerlei verschillende animatietechnieken te verbeelden tot een magisch-realistische wereld die in alles Murakami ademt.

In 2011 wordt de Japanse regio Tōhoku getroffen door een aardbeving en een tsunami. In Tokio besluit Kyoko, na vijf dagen apathisch naar het nieuws op tv heeft te hebben gekeken, haar man Komura te verlaten. Allereerst blijft hij lusteloos achter, maar reist dan op verzoek van een collega met een zwarte doos naar Hoikaido. Daar begint hij aan een zoektocht naar de verdwenen kat van zijn vrouw. Ondertussen wordt accountant Katagiri door een reusachtige kikker gewaarschuwd voor een nog veel ergere aardbeving.