Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Geographies of Solitude

Zoe Lucas woont al ruim veertig jaar in haar eentje op Sable Island, een wonderlijk mooi eiland dat haar nog altijd fascineert. Jacquelyn Mills brengt haar leven in beeld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Geographies of Solitude

Zo'n 300 km ten oosten van het Canadese Nova Scotia ligt Sable Island, een klein, halvemaanvormig eiland. Het waait er altijd, er wonen verwilderde paarden, talloze vogels en enorme aantallen zeehonden. Op deze plek woont Zoe Lucas in haar eentje, al meer dan veertig jaar. Ze is al die jaren onverminderd gefascineerd door alles wat zich op het eiland afspeelt. Ze observeert het leven, van de insecten tot de paarden, en ze verzamelt het afval dat aanspoelt. Dat afval rubriceert ze in allerlei specifieke categorieën, waarmee een collectie is ontstaan van een even vervreemdende als wonderbaarlijke schoonheid.

Filmmaker Jacquelyn Mills zocht haar op om haar dagelijkse leven (op 16mm) in beeld te brengen. Ze brengt alle seizoenen in beeld en laat zien hoe rijk, mooi en veelzijdig het leven op het eiland is, en welke rol Lucas daarin speelt. Het veelbekroonde resultaat brengt een ode aan het leven op aarde, maar toont ook hoe kwetsbaar dat is.

de Volkskrant

... betoverend, weemoedig, frustrerend en ontroerend.

NRC

Helemaal alleen op een eiland de kringloop van het leven ondergaan