Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Van de koele meren des doods

Verfilming van de gelijknamige roman van Frederik van Eeden over Hedwig, een vrouw die in de problemen komt door haar seksuele verlangens. Met Renée Soutendijk.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Van de koele meren des doods

Renée Soutendijk was pas 21 toen ze in 1978 haar eerste filmrolletje speelde, maar haar talent was zo evident dat ze al snel grotere rollen kreeg aangeboden, bijvoorbeeld in Paul Verhoevens Spetters (1980), een jaar later kreeg ze de hoofdrol in Het meisje met het rode haar van Ben Verbong. Heel recentelijk speelde ze de hoofdrol in Sweet Dreams van Ena Sendijarevic, die haar een Gouden Kalf opleverde. Een van de hoogtepunten in haar carrière is de rol van Hedwig in Nouchka van Brakels Van de koele meren des doods uit 1982, de verfilming van Frederik van Eedens, gelijknamige naturalistische roman.

Het jaar is 1869: de jonge Hedwig de Fontaine, een meisje uit een even welgesteld als religieus milieu, bezoekt het graf van haar moeder en ontmoet daar Johan, op wie ze onmiddellijk verliefd raakt. Over hem heeft ze seksuele fantasieën, maar die zijn natuurlijk uit den boze. Het is het begin van een uiterst turbulent leven, vooral op het gebied van de liefde.