Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Duurzaamheid

Wat doet Rialto om duurzamer te worden?

Rialto wil een actieve bijdrage leveren aan de doelstellingen voor Amsterdam Klimaatneutraal 2050 en hiermee tevens een voorbeeldfunctie vervullen voor andere culturele instellingen in de stad.

Groene stad

Deze ambitie maken wij waar door onze nieuwe locaties Rialto VU en Rialto Silo zo duurzaam als mogelijk te realiseren. Rialto VU is onder het een na hoogste niveau Breeam Excellent gerealiseerd en Rialto Silo zal onder het allerhoogste duurzaamheidsniveau Breeam Outstanding worden gerealiseerd. Dit betekent dat vanuit duurzaamheid in iedere fase van ontwikkeling en realisatie naar alle facetten van bouw, installaties, energiegebruik, inrichting en exploitatie wordt gekeken. 

Rialto VU

Rialto VU bevindt zich in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam; een duurzaam gebouw dat de ambitie heeft om te voldoen aan de criteria voor het keurmerk Breeam Excellent. Duurzame maatregelen zijn vanaf de start van het ontwerp meegenomen en met behulp van de toekomstige bewoners verder uitgewerkt. Zo onstaat een leefbaar, energiezuinig en levensduur bestendige omgeving. Vanuit de gedachte dat planten en dieren medegebruikers zijn van het gebied, heeft het gebouw een flora- en faunadak dat een verrijking is voor de natuur. Maximaal duurzaam bouwmateriaal, natuurlijke energiebronnen (warmte en koude opslag), energiezuinige lichtbronnen en energiezuinige apparatuur zoals liften, roltrappen, armaturen, waterbesparend sanitair maken het gebouw optimaal duurzaam.

Daarnaast worden films vertoond middels duurzame, energiezuinige laserprojectoren. 

Foto: Het dak van het Nieuwe Universiteitsgebouw waarin Rialto VU vier zalen exploiteerd.
Credits: Too van Velzen

Rialto De Pijp

Rialto De Pijp is gesitueerd in een oud gebouw aan de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp. Desalniettemin is Rialto al geruim 15 jaar bezig om ook deze locatie duurzamer te maken waar mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld klokthermostaten geïnstalleerd door het hele pand, gaan we efficiënt om met energiegebruik door een warmte-terug-win unit, wordt met regelmaat onderhoudt uitgevoerd aan zowel het pand als aan apparatuur om de levensduur te verlengen, zijn de armaturen omgebouwd naar Led-verlichting, wordt afval uiteraard gescheiden en werken we met lokale leveranciers die hun transport organiseren met kleine elektrische vrachtwagens.

Ook in onze horeca staat duurzaamheid hoog in het vaandel en selecteren we ons assortiment van onder andere koffie, bier en lekkers op basis van fairtrade en biologische producten. Tevens werken we met biologische schoonmaakmiddelen. Rialto heeft een toetsing laten uitvoeren door de Groene Grachten met een positieve uitkomst.

Daarnaast draagt onze programmering bij aan bewustwording rondom duurzaamheid met speciale programma's waarin onder andere het milieu centraal staat.