Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Gerhard Richter Painting (i.h.k.v. Werk ohne Autor)

De Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck baseerde het hoofdpersonage van zijn nieuwe film Werk ohne Autor op de beroemde kunstenaar Gerhard Richter. Over deze mediaschuwe schilder maakte Corinna Belz acht jaar eerder deze fascinerende documentaire.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Gerhard Richter Painting (i.h.k.v. Werk ohne Autor)

Na het Stasi-drama Das Leben der Anderen is de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck opnieuw in de geschiedenis van de DDR gedoken, ditmaal met Werk ohne Autor, een epische vertelling rond DDR-kunstenaar Kurt Barnert. Henckel von Donnersmark baseerde het personage van Barnert op de (Oost-)Duitse kunstenaar Gerhard Richter (1932). Diens werk heeft een onuitwisbare indruk op hem gemaakt en telkens als Richters werk voor zijn geestesoog verschijnt, ervaart hij dat als "een onophoudelijke bron van verrijking".

Acht jaar eerder wist de Duitse documentairemaker Corinna Belz de mediaschuwe Richter over te halen mee te werken aan een film waarin hij en zijn werk(wijze) geportretteerd werden. Ze toont hoe zijn grote, abstracte doeken tot stand komen, hoe hij dikke kwasten gebruikt om de verf op het doek te zetten, om die met een 'trekplank' weer laag voor laag te verwijderen. Daarnaast laat zij o.a. zijn medewerkers en zijn Amerikaanse galeriehoudster Marian Goodman aan het woord. Ook is er veel uniek archiefmateriaal te zien.