Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

There is No Evil

In Iran wordt vaak de doodstraf uitgesproken. Wat doet dat met de veroordeelden en wat met de voltrekkers? Wat zegt het over de Iraanse maatschappij?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

There is No Evil

In 2017 maakte regisseur Mohammad Rasoulof A Man of Integrity, een kritisch verhaal over een eerlijke man in een oneerlijke maatschappij. Die viel niet in goede aarde bij de autoriteiten, die hem in maart 2020 veroordeelden tot een jaar gevangenisstraf en een filmverbod van minstens twee jaar wegens 'propaganda tegen het regime'. Dat weerhield hem er niet van zijn volgende film te maken:There is No Evil, waarin hij wederom een kritische blik werpt op de duistere kanten van het Iraanse regime - ditmaal op de praktijk van de doodstraf; in vrijwel geen enkel ander land wordt zo vaak de doodstraf uitgesproken als in Iran.

Aan de hand van de lotgevallen van vier verschillende mensen laat Rasoulof zien hoe het in het autoritaire Iraanse regime gesteld is met zaken als morele kracht en individuele vrijheid. Niet alleen de veroordeelden zijn het slachtoffer, ook de gewone soldaten die de doodstraf moeten voltrekken, raken beschadigd.
Winnaar Gouden Beer, Berlinale 2020.