Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Turn Your Body to the Sun

De vader van Sana Valiulina zat na WO II tien jaar in een goelag. Ze gaat op zoek naar zijn verhaal. Van de maker van Liefde is aardappelen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Turn Your Body to the Sun

In 2017 maakte de Nederlands-Russische regisseur Aliona van der Horst grote indruk met haar documentaire Liefde is aardappelen, waarin ze aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis in het verleden van Rusland dook. In haar nieuwe film, Turn Your Body to the Sun, richt ze zich opnieuw op het Russische verleden, ditmaal met het verhaal van een man die tien jaar in een van Stalins goelags gevangen zat. Ze gebruikt kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s om dit verhaal vorm te geven.

Sana Valiulina en haar zus Dinar wisten dat hun vader Sandar na WO II in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar hij vertelde er nooit over. Hij was een van de vijf miljoen Russen die door de nazi's krijgsgevangenen werden gehouden. Een groot deel bezweek aan de ontberingen, de overlevenden wachtte een vreselijk lot: Stalin beschouwde hen als verraders en stuurde ze naar de goelags; Sandar verbleef er tien jaar. Sana wil weten wat hem in die jaren is overkomen.

de Volkskrant

Een levendige, intuïtieve zoektocht naar betekenis in archiefbeelden van de goelag

NRC

Turn Your Body to the Sun laat je (...) ervaren hoe Stalins knoet tot in het heden doorwerkt.