Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Ray & Liz

Geld(gebrek) en alcohol, daar draait het om in het leven van Ray en Liz, de ouders van fotograaf en filmmaker Richard Billingham. Hij laat zien hoe dat leven eruitzag.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Ray & Liz

Geld(gebrek) en alcohol, daar draait het om in het leven van Ray en Liz, de ouders van fotograaf en filmmaker Richard Billingham. In 1996 brak hij door met Ray's a Laugh, een fotoboek waarin hij zijn alcoholistische vader Ray en zwaarlijvige, zwaar getatoeëerde moeder Liz portretteerde – een boek vol beelden van een troosteloos bestaan, in het even troosteloze Cradley Heath, een stadje ten westen van Birmingham. Met Ray & Liz, zijn eerste speelfilm, heeft hij de herinneringen aan zijn jeugd en opvoeding nu gevat in bewegende beelden – een verhaal over eenzaamheid en warmte tegelijk, in drie episodes verteld.

Billingham vat de film zelf als volgt samen: "Deze film gaat over mijn familie. Mijn vader Raymond is alcoholist. Hij gaat niet graag naar buiten en drinkt meestal home brew. Mijn moeder Elizabeth drinkt niet, maar ze rookt de hele tijd. Ze houdt van huisdieren en snuisterijen. Ze trouwden in 1970 en vlak daarna werd ik geboren."

Trouw

Enorme troostende schoonheid en tederheid in de beelden.

de Volkskrant

Ray & Liz is schrijnend realistisch