Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie Hoofd

Hoe heeft het witte denken zich genesteld in het hoofd van een zwarte Creool? Een centrale vraag in het werk van Edgar Cairo. Een film over Suriname.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Pepr presenteert: Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd
Pepr, het podium waar je krachtige films van Zwarte makers en verhalen uit de Zwarte diaspora vindt, presenteert de nieuwste films en belangrijkste klassiekers die eerder niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden werden.

Op 2 juli presenteert Pepr een film in het kader van Keti Koti, de dag van de verbroken ketenen, de dag die op 1 juli de slavernij herdenkt en de vrijheid viert. Op het programma staat Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie Hoofd, een film uit 2010 van Cindy Kerseborn.

Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie Hoofd

"Als je denkt dat Cairo’s werk alleen gaat over zwart zijn, moet je poep in je ogen en oren hebben. Het gaat over kolonialisme, slavernij, over Afrika, ook het verdriet van de migranten die hier naartoe komen, nu nog", aldus regisseur Cindy Kerseborn in een interview in 2010 met de Volkskrant. Hoogste tijd dus om een film te wijden aan de in 2000 overleden schrijver, dichter, performer en schilder.

Met tomeloze energie en kracht heeft Edgar Cairo geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders bestaan. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool. Hij legde met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken. Aan het woord komen o.a. studiegenoot Adriaan van Dis en zijn uitgever Frank Knipscheer.