Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Souvenir

Semi-autobiografisch verhaal over de 25-jarige filmstudente Julie, die in de jaren 80 verwikkeld raakt in een intense, maar destructieve relatie.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Previously Unreleased: The Souvenir
Er zijn films die het heel goed doen op festivals, die in het buitenland successen kennen, maar die toch niet in Nederland worden uitgebracht. Onder de noemer Previously Unreleased brengt Eye Filmmuseum toch een paar van die films uit in de Nederlandse filmtheaters, ook in Rialto.

The Souvenir

Londen, jaren 80: de 25-jarige. wat verlegen maar ambitieuze filmstudente Julie begint een stormachtige relatie met de iets oudere Anthony (Tom Burke). Eenmaal bij haar ingetrokken wil hij om de haverklap geld van haar lenen. Haar moeder Rosalind, maar ook haar vrienden proberen haar te waarschuwen, maar Julie trekt zich niets van hen aan. Ze duikt steeds dieper in deze even intense als destructieve relatie.

Schrijver/regisseur Joanna Hogg schreef zelf dit droomachtige verhaal over jong-volwassenheid en eerste liefde en baseerde het op haar eigen ervaringen als filmstudent in de jaren 80. De hele cast kreeg het scenario te lezen, behalve hoofdrolspeelster Honor Swinton Byrne. Zij moest het doen met Hoggs dagboeken, notities en oude scripts, om vervolgens haar rol van Julie al improviserend te vertolken. Julie’s moeder wordt gespeeld door Tilda Swinton, die in het echte leven de moeder van Honor Swinton Byrne is. Hoggs en Swinton zaten in dezelfde tijd op de filmacademie en zijn sindsdien bevriend.