Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Amigo Secreto

Onthutsende Braziliaanse docu die haarfijn laat zien hoe een democratie uitgehold wordt als rechterlijke waarborgen ontbreken.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Amigo Secreto

Het ging de goede kant met de democratie in Brazilië, zeker toen in 2002 de populaire linkse politicus Luiz Inácio Lula da Silva tot president werd gekozen, een functie die hij tot 2011 zou bekleden. De aantijgingen van corruptie tegen hem begonnen zich echter op te stapelen en ook al waren er geen harde bewijzen, in 2019 werd hij tot een gevangenisstraf veroordeeld. De extreemrechtse populist Jair Bolsonaro was inmiddels de nieuwe president geworden. Dat er aan deze zaak een luchtje zat, werd al snel duidelijk toen journalisten van de kranten The Intercept en El País Brasil via gelekte berichten ontdekten dat een grote anticorruptie-operatie door rechtse krachten misbruikt werd om politieke tegenstanders in diskrediet te brengen. Met name rechter Sergio Moro, later minister van Justitie onder Bolsonaro, speelde een dubieuze rol.

Regisseur Maria Augusta Ramos laat haarfijn zien hoe een democratie uitgehold wordt als rechterlijke waarborgen ontbreken. Niettemin: de inmiddels vrijgesproken Lula heeft zich voor de komende verkiezingen weer kandidaat gesteld.

NRC

Onmisbare docu over juridische oorlog om presidentschap Brazilië.

de Volkskrant

Amigo Secreto fungeert als monument voor uitmuntende onderzoeks-journalistiek (...).