Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Minding the Gap

Aangrijpende docu over drie Amerikaanse jongens die opgroeien in een verarmde stad. Filmmaker Bing Liu portretteert twee vrienden en zichzelf over een periode van 12 jaar. Genomineerd voor een Oscar.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Minding the Gap

Rockford, Illinois is een middelgrote Amerikaans stad midden in de 'Rust Belt', het gebied waar ooit de zware industrie floreerde, maar waar nu armoe en werkloosheid domineren. Hier groeien Bing, Zack en Keire op, drie vrienden die liever met elkaar rondhangen in het plaatselijke skatepark dan thuis bij hun beroerde families. Zolang ze nog jong zijn, lijkt het leven een avontuur, maar met de jaren komen nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe verplichtingen. Zoals bij Zack, die van het ene op het andere moment volwassen moet worden als hij zijn vriendin Nina zwanger heeft gemaakt. Dat blijkt niet eenvoudig.

Dit klinkt als een typische coming-of-age-film; het is inderdaad een coming-of-age-film, maar allesbehalve typisch. Het is een documentaire waaraan Bing Liu twaalf jaar werkte. Hij geeft een zeer genuanceerd en warm beeld van hoe het voor hemzelf en zijn vrienden was om volwassen te worden, een proces dat zich met vallen en opstaan voltrok. Het leverde hem een Oscarnominatie op voor Beste Lange Documentaire.

De Volkskrant

Slim opgebouwd, prachtig portret van skateboarders in hedendaags Amerika.

NRC

Zowel ontroerende als diepgravende film, die veel stof tot nadenken biedt.