Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

'Nu verandert er langzaam iets' - Docupodium

Zelfontplooiing, innerlijke groei - wie hier aan wil werken kan terecht bij een overvloed aan trainingen en therapieën. Menna Laura Meijer brengt deze wereld - met de nodige afstand - in beeld. Winnaar Dutch Documentary Award, IDFA 2018. Na afloop: interview.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

'Nu verandert er langzaam iets' - Docupodium

Zelfontplooiing, innerlijke groei en persoonlijke effectiviteit – in Nederland worden talloze cursussen, trainingen en therapieën aangeboden waarin de deelnemer juist daar aan kan werken – de vraag naar zingeving is groot. En waarom is dat zo? Een van de mensen in deze documentaire oppert dat dat komt door het wegvallen van het geloof: "Elke week worden er tien kerken gesloten."

Regisseur Menna Laura Meijer, die eerder We Margiela maakte, laat deze wereld zien: therapiesessies met dieren, een training 'omgaan met spanning en agressie' bij de afdeling Handhaving & Toezicht en een vlogger die haar gestreste volgers met zachte, ontspannende geluiden tot rust probeert te brengen. Meijer observeert met de nodige distantie; de camera blijft altijd net buiten de groep, er zijn geen interviews, er is geen voice-over, er is geen verklaring, geen oordeel. Deze vormvaste aanpak laat het aan de kijker om te bepalen wat deze overvloed aan trainingen en cursussen betekent. Het leverde haar de Dutch Documentary Award op bij het afgelopen IDFA.

Na afloop van de film wordt regisseur Menna Laura Meijer geïnterviewd door Hanneke Groenteman.