Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Last Ones

De prachtige maar barre toendra van Lapland herbergt een mijn in de diep bevroren bodem. Mijnwerkers hebben het er zwaar en botsen regelmatig met de baas. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Last Ones

We tekenen de barre maar oh-zo prachtige toendra van Lapland. In dit haast mystieke landschap herbergt een mijn in de diep bevroren bodem. Ver verscholen onder de grond zwoegen hardwerkende mijnwerkers en getekend door hun zware arbeid botsen ze regelmatig met hun leidinggevende. Tussen de mijnwerkers bevindt zich ook Rupi. Hij wordt verscheurd tussen loyaliteit aan zijn vader, een inheemse rendierhoeder, en de manipulatieve eigenaar van de mijn. Die op gewiekste wijze de hoeder van zijn land probeert te verdrijven om de mijn uit te breiden. Als klap op de vuurpijl strijden tijdens deze spanningen meerdere mannen  in de nederzetting ondertussen om de hand van de zeer schone en betoverende Riita. 

Regisseur Veiko Õunpuu studeerde literatuur, semiotiek en schilderkunst en staat bekend om zijn meestal trage artistieke films met excentrieke personages. Met The Last Ones levert Õunpuu een moderne 'Nordic Western' die zich ontvouwt tegen een majestueus landschap en tevens als kleurrijke aanklacht dient tegen uitbuiting en hebzucht in een wereld waarin het kapitalisme hoogtij viert.

de Volkskrant

een film noir in toendra-winterjas