Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Doof kind

Ontroerend portret van de aanstekelijke, dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Van 4 t/m 6 oktober staat de Vrije Universiteit Amsterdam in het teken van de Week van de Toegankelijkheid. Toegankelijkheid betekent meer dan het weghalen van fysieke en digitale drempels, het gaat ook om wederzijds begrip en inclusie. De VU wil dat íedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond of gesteldheid.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid organiseren we vanuit het meerjarenprogramma Studeren met Functiebeperking verschillende evenementen. Doel is om aandacht en bewustzijn te creëren voor deze thematiek. Deze week vindt ook de officiële lancering plaats van het digitale Infopunt Studeren met Functiebeperking (SMF).

Doof kind

Doof kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington DC – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.

De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. Winnaar publieksprijs IDFA 2017.