Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Shanghai Express

China, 1931: arts Donald Harvey ontmoet in de trein naar Sjanghai zijn oude geliefde Madeline, nu bekend als de avontuurlijke Shanghai Lily. Dan wordt hij ontvoerd. Met Marlene Dietrich.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Shanghai Express

Actrice Marlene Dietrich beleefde haar grote doorbraak in 1930 met een hoofdrol in de briljante klassieker Der blaue Engel, waarin zij de 'gevaarlijke' nachtclubzangeres Lola Lola vertolkt. De regie was in handen van Josef von Sternberg – het begin van een vruchtbare samenwerking. Toen beiden in de Verenigde Staten woonden, maakten ze nog zes films samen, waaronder Shanghai Express.

Het jaar is 1931, in China wordt een burgeroorlog uitgevochten. Niettemin reist de Britse arts Donald Harvey met de trein van Peking naar Shanghai. Onder de reizigers, zo wordt hem verteld, bevindt zich de legendarische Shanghai Lily, een avontuurlijke, vrijgevochten vrouw. Haar naam zegt hem niets, maar eenmaal in de trein ontdekt hij dat Shanghai Lily zijn vroegere geliefde Madeline is, met wie hij vijf jaar eerder onder vervelende omstandigheden heeft gebroken. Onderweg wordt de trein tegengehouden door het rebellenleger van Chang, Harvey wordt als gijzelaar meegenomen. Dan blijkt Lily nog gevoelens voor Harvey te koesteren.