Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Close

Léo en Rémi, beiden 13, zijn de allerbeste vrienden. Maar eenmaal op de middelbare school gaat het mis. Van de maker van Girl.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Close

Léo en Rémi, beiden 13, zijn vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. De vriendschap is vrolijk, intens en bovenal onafscheidelijk. Tot hun grote vreugde gaan ze naar dezelfde middelbare school en belanden ook nog in dezelfde klas. Maar daar gaat het mis als sommige van hun medeleerlingen de twee beginnen uit te maken voor een homostelletje. Dat komt hard aan bij Léo, die besluit meer afstand te nemen van Rémi. Deze begrijpt er niets van en voelt zich gekwetst en verlaten. Hun voorheen onverwoestbare vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld.

Regisseur Lukas Dhont brak in 2018 door met het prachtige Girl over een in het lichaam van een jongen geboren meisje dat ballerina wil worden. Met Close maakte hij een film waarin het ditmaal draait om de kwetsbaarheid van jongensvriendschappen. Dit ontroerende drama, waarin hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele de show stelen, won de Grote Prijs bij het afgelopen filmfestival van Cannes.

de Volkskrant

‘Close’ is het toonbeeld van filmen op het hoogste niveau: de meticuleuze beeldtaal is perfect

NRC

Close ziet eruit als een schilderij van Monet: alles is zacht, kwetsbaar en vergankelijk als katoenpluis, als een wereld die zich alleen tussen je wimpers door laat bekijken.