Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

VU Pride x Rialto: Philadelphia

De jonge advocaat Andrew Becket wordt ontslagen, naar hij vermoedt omdat hij aids heeft. Hij legt zich er niet bij neer. Met Tom Hanks en Denzel Washington.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Philadelphia zal worden ingeleid door Dirk Visser, docent Engelse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In zijn presentatie zal hij enkele netelige kwesties bespreken met betrekking tot de manier waarop in Philadelphia aids wordt neergezet. Is de canonieke status van de film wel verdiend, zo vraagt hij zich af.

Philadelphia

De jonge, ambitieuze advocaat Andrew Becket (Tom Hanks) werkt bij een groot, zeer gerenommeerd advocatenkantoor in Philadelphia. Hij heeft zijn collega's niet verteld dat hij homo is, laat staan dat hij hiv-positief is. Als de eerste tekenen van aids zichtbaar worden, krijgt hij ontslag, zogenaamd omdat hij een grote zaak zou hebben verpest. Becket laat het er niet bij zitten en spant een zaak aan tegen zijn voormalige werkgever. Geen advocaat is bereid hem bij te staan, maar als de homofobe en zwarte advocaat Joe Miller (Denzel Washington) ziet hoe Becket als een paria wordt behandeld, besluit deze de zaak te nemen.

Dit emotioneel meeslepende verhaal over vooroordelen, onrecht en uitsluiting leverde regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) talloze prijzen op, waaronder twee Oscars. Hanks, zelf geen homo, verklaarde in een interview dit jaar dat het terecht nu niet meer zou kunnen om een homo te laten spelen door iemand die het zelf niet is. Een van die Oscars toen was voor hem. Met muziek van Neil Young en Bruce Springsteen.

Let op: VU-studenten kunnen deze voorstelling bijwonen voor slechts € 3. Die korting geldt alleen als je je kaartje aan de kassa in de VU koopt. Als je dit doet, krijg je ook nog een consumptiemuntje cadeau!

En bedenk: een kaartje dat je online bestelt, kost € 8,50, Dus…