Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

R.M.N.

Het is gedaan met de rust in een Roemeens dorp als de bedrijfsleider van een grote bakkerij gastarbeiders uit Sri Lanka laat overkomen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

R.M.N.

Matthias is na een mislukt avontuur teruggekeerd uit Duitsland naar zijn geboortedorp in het Roemeense Transsylvanië. Hij wil zich meer met de opvoeding van zijn zoon gaan bemoeien, en ook wil hij Csilla weer zien, zijn ex-geliefde. Zij is bedrijfsleider bij een grote bakkerij in het dorp, de belangrijkste werkgever. Door allerlei EU-voorschriften is de bakkerij in de problemen gekomen, waardoor zij zich genoodzaakt ziet om op zoek te gaan naar arbeidskrachten die voor een prikkie willen werken. In het dorp wil niemand dat en dus laat ze twee gastarbeiders uit Sri Lanka overkomen, wat tot grote onrust in het dorp leidt.

R.M.N. is de Roemeense afkorting voor MRI, de scan waarmee je de diepere lagen van de hersenen in kaart kunt brengen; de lagen waar volgens regisseur Cristian Mungiu de primitieve emoties en dierlijke instincten van de mens huizen. In deze door hemzelf geschreven ‘scan’ laat hij zien wat er uit deze diepere lagen naar boven borrelt: frustratie, angst en woede.

Trouw

(...) een adembenemend drama over vreemdelingenhaat in een Transsylvanisch bergdorpje.

NRC

... Een scan van een dorp, of zelfs Europa in de greep van populisme.