Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

De acht bergen

Verfilming van de gelijknamige hitroman van Paolo Cognetti, over de vriendschap die decennia overspant tussen de stadse Pietro en de dorpse Bruno.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De acht bergen

In 2017 scoorde de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti een grote literaire hit met Le otto montagne, in Nederland uitgebracht onder de titel De acht bergen. De Belgische regisseurs Felix van Groeningen (o.m. De helaasheid der dingen) en Charlotte Vandermeersch, voor wie dit haar regiedebuut betekent, bewerkten dit verhaal over liefde, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan je geboortestreek tot een scenario en brachten het naar het witte doek. Het leverde ze de Juryprijs op bij het afgelopen filmfestival van Cannes.

Pietro uit Turijn is elf als hij voor het eerst met zijn ouders de zomer doorbrengt in het Italiaanse dorpje Grana. Daar ontmoet hij Bruno, een even oude jongen uit het dorp; de twee raken bevriend. Met het verstrijken van de jaren verliezen ze elkaar onvermijdelijk uit het oog. Als Pietro’s vader overlijdt, hij is dan 31, besluit hij terug te keren naar het dorp. Bruno heeft het nooit verlaten, de vriendschap tussen de twee bloeit langzaam weer op.