Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Mi país imaginario

In 2019 gingen anderhalf miljoen Chilenen de straat op om te protesteren tegen prijsverhogingen, maar vooral voor een nieuwe grondwet. Filmmaker Patricio Guzmán was erbij.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Mi país imaginario

Voor deze film keert documentairemaker Patricio Guzmán (La cordillera de los sueños, Nostalgia de la luz) terug naar Chili om verslag te doen van de onverwachte revolutie die in oktober 2019 begon. Guzmán moest Chili na de mislukte revolutie van 1973 verlaten, toen het land in de handen viel van militair dictator Pinochet. Maar nu is er hoop op een eerlijke samenleving.

Na de verhoging van de prijs voor een metrokaartje komt het in oktober 2019 tot protesten in de Chileense hoofdstad Santiago. Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op. Ze protesteerden niet alleen tegen de hoge prijzen van de metro, maar ook tegen de falende democratie en vóór verbetering van het onderwijs en de gezondheidzorg.

Het is de hoogste tijd voor een nieuwe grondwet, één die alle sporen van de dictatuur definitief uitwist. Het zijn vooral vrouwen die het voortouw nemen en een belangrijke rol spelen bij het schrijven van deze nieuwe grondwet.