Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song

Een reis door het leven van Leonard Cohen aan de hand van een van zijn meest iconische nummers: Hallelujah.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song

Weinig nummers zijn zo vaak gecoverd als Halleluja van Leonard Cohen (1934-2016), waarbij vooral die van John Cale, Rufus Wainwright en Jeff Buckley zijn bijgebleven. Cohen heeft jaren aan het nummer gesleuteld, ook nog nadat het in 1984 op Cohens album Various Positions was verschenen. Aanvankelijk was het nummer onopgemerkt gebleven, maar dat veranderde na de cover van John Cale. Niemand kan met zekerheid zeggen waarover het nummer gaat – is het een modern gebed, is het een symbolistisch gedicht? Cohen zelf heeft er nooit uitspraken over gedaan, waarschijnlijk kon hij dat ook niet.

Filmmakers Dayna Goldfine en Dan Geller gebruiken het nummer om het leven van Cohen in beeld te brengen. Aan de hand van Hallelujah vertellen ze over zijn jeugd in Montreal, over zijn poëzie en muziek, maar ook over zijn drankproblemen en depressies. Aan het woord komen mensen die hem goed gekend hebben, onder wie zijn geliefde Dominique Issermann. En natuurlijk zijn er archiefbeelden met Cohen zelf.

de Volkskrant

In de prachtige documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song gebruiken filmmakers Dan Geller en Dayna Goldfine Hallelujah als pars pro toto voor de muziekloopbaan van Leonard Cohen.

NRC

,,, een eerbetoon aan een oeverloos, gospel-achtig lied waarvan Cohens platenlabel niks wilde weten. Zijn wraak was zoet.