Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Trois couleurs: Bleu

Eerste deel van het Trois couleurs-drieluik. Na de dood van haar man en dochter tracht Julie alle schepen achter zich te verbranden. Met Juliette Binoche.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De Poolse regisseur Krzysztof Kie┼Ťlowski (1941-1996) is een van de meest invloedrijke regisseurs van de jaren 80 en 90. Een hoogtepunt uit zijn rijke oeuvre is de Trois Couleurs-trilogie, drie films die in 1993 en 1994 verschenen. De titel verwijst uiteraard naar de kleuren van de Franse vlag, maar ook naar de drie fundamentele beginselen van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

In Trois couleurs: bleu, Trois couleurs: blanc en Trois couleurs: rouge speelt Kie┼Ťlowski op intelligente en vaak ironische wijze met de invulling van die beginselen eind 20e eeuw, waarbij hij thema’s als verwantschap, toeval en de zoektocht naar het moreel juiste een belangrijke rol toebedeelt. Hij schreef zelf alle scenario’s, samen met Krzysztof Piesiewicz en Agnieszka Holland.

Eye Filmmuseum heeft de drie films recentelijk digitaal gerestaureerd; ze zijn vanaf 12 januari 2023  in Rialto De Pijp te zien.

Trois couleurs: Bleu

In dit eerste deel van het Trois couleurs-drieluik geeft Kie┼Ťlowski zijn visie op het eerste beginsel van de Franse republiek: vrijheid. En met verve: de film werd overladen met internationale filmprijzen, waaronder de Gouden Leeuw bij het filmfestival van Venetië. Ook hoofdrolspeelster Juliette Binoche viel meermaals in de prijzen.

Julie (Binoche) overleeft een ernstig verkeersongeluk waarbij ze haar man Patrice, een gevierd componist, en haar dochtertje verliest. Julie ervaart deze traumatische gebeurtenis als een scherpe scheidslijn in haar leven. Ze rouwt niet, ze wil het geen plek in haar leven te geven. In plaats daarvan breekt ze volledig met haar oude leven en verhuist naar Parijs om daar een in haar ogen vrij bestaan te leiden. Maar haar oude leven laat zich niet zomaar afschudden; het verleden dient zich aan in de vorm van een onvoltooide compositie van haar man.

Klik hier voor het hele Kie┼Ťlowski-programma.