Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Shangri-La, Paradise Under Construction

Heeft het paradijselijke Shangri-La echt bestaan en wel in Denqing? Documentairemakers Mirka Duijn & Nina Spiering gaan op zoek naar de waarheid.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Shangri-La, Paradise Under Construction

In dit essayistische reisverhaal gaan filmmakers Mirka Duijn en Nina Spiering op zoek naar de geschiedenis van Shangri-La, het beroemde denkbeeldige paradijs. Twee decennia geleden zou in Deqing, een Tibetaanse regio in China, het bewijs zijn gevonden dat daar het oorspronkelijke, legendarische Shangri-La zich bevindt. Een plek die werd bedacht door de Britse schrijver James Hilton, die erover schreef in zijn roman Lost Horizon uit 1933. In het wereldberoemde verhaal - in 1937 ook verfilmd door Frank Capra - stranden vier personen na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs. Pure fictie dus.

Op zoek naar de waarheid reist Mirka Duijn naar de bergen van Tibetaans-China, maar in plaats van antwoorden te krijgen, raakt de maker verstrikt in een web van feiten en ficties, waarheden en verzinsels over de plek en zijn koloniale verleden. De film biedt een kritische blik op toerisme, media en zelfs het documentaire maken zelf.

De Volkskrant

Fraai geïllustreerde documentaire.