Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Posoki

Wie in Bulgarije zijn baan verliest, moet vaak verder als taxichauffeur. Dat leidt tot frustraties en wanhoop. Mozaïekfilm over  'gedwongen' taxichauffeurs.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Posoki

Op een koude januaridag in 2015 nam regisseur Stephan Komandarev een taxi in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Zijn chauffeur bleek een hoogleraar Kernfysica die zijn baan was kwijtgeraakt en van armoe taxichauffeur was geworden. Hij was niet de enige, zo vertelde hij, hij kende veel mensen met ooit prachtige banen die zo taxichauffeur waren geworden. Het idee voor Posoki was geboren, een mozaïekfilm over mensen die ternauwernood de eindjes aan elkaar kunnen knopen, over een land waar veel misgaat.

Misho, een zakenman met grote schulden, klust bij als taxichauffeur. Het nieuws dat zijn bankier alles in beslag wil nemen, drijft hem tot een wanhoopsdaad. Dit incident is groot nieuws, het is overal op de radio te horen. Is hij de held van de kleine man? Het nieuws bereikt ook zes andere taxichauffeurs, onder wie de oude Kosta, die onlangs zijn zoon verloor, en Rada, die haar leven vergald zag worden door een partijfunctionaris. En ook de partijfunctionaris zelf.

de Volkskrant

Het Bulgaarse mozaïekdrama biedt een gelaagd portret van een corrupt en harteloos land (...) overtuigt als geheel.

Het Parool

Posoki weet in zijn opzet en acteren een sterk realisme neer te zetten.