Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

No Bears

Twee liefdesverhalen en een foto die niet genomen is, staan centraal in dit verhaal over de regisseur Panahi, gespeeld door Panahi zelf.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

No Bears

De Iraanse regisseur Jafar Panahi maakt er geen geheim van waar zijn sympathie ligt. Zelf van eenvoudige komaf, zijn vader was huisschilder, portretteert hij mensen in maatschappelijk ondergeschikte posities: de armen, vrouwen, kinderen. Hij doet dat op poëtische, realistische wijze, wat hem talloze prestigieuze filmprijzen heeft opgeleverd. De Iraanse overheid is echter niet van zijn films gediend; de censuur verbiedt de vertoning, justitie zit achter hem aan. In juli 2022 werd hij, kort na de voltooiing van zijn nieuwe, heimelijk gemaakte film No Bears, opgepakt om de gevangenisstraf uit te zitten die hem in 2010 was opgelegd.

De regisseur Panahi, gespeeld door Panahi zelf, werkt aan een film in een dorpje aan de Turkse grens. Hij komt in de problemen als de dorpsraad hem vraagt de foto te laten zien van een stelletje dat een verboden relatie zou hebben. Panahi zegt zo’n foto niet gemaakt te hebben, maar men gelooft hem niet. Ondertussen zien we twee liefdesverhalen waarin de geliefden worden tegengewerkt door bijgeloof en de mechanismes van de macht.

Trouw

... gemaakt met een filosofische en psychologische finesse, en getuigend van een enorme moed.