Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Her - Fiction & Science

Theodore schaft een intelligent besturingssysteem aan. Met de ingebouwde virtuele assistent, Samantha, krijgt hij een speciale relatie. Met Joaquin Phoenix en de stem van Scarlett Johansson.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The film will be introduced by Lisa Bastian. She is an Assistant Professor for Ethics and Political Philosophy within the Philosophy Department. Prior to joining the VU in 2020, she obtained her PhD at the University of St Andrews, Scotland. Her work focusses on questions surrounding rationality, reasons, and norms.

Her

Het jaar is 2025. De introverte Theodore Twombly uit Los Angeles loopt met zijn ziel onder de arm vanwege de breuk met zijn vrouw Catherine. Op een dag ziet hij in een winkelcentrum een wel heel interessant product: een zelflerend en intelligent besturingssysteem, inclusief een virtuele assistent, voor alles in huis wat computergestuurd is. Hij schaft het aan en besluit de assistent een vrouwelijke stem te geven, ze noemt zichzelf Samantha. Ook al is Samantha niet meer dan enen en nullen, tussen haar en Theodore ontstaat een warme en zeer persoonlijke relatie. Maar is hij de enige?

Dat regisseur Spike Jonze even vreemde als originele films kan maken wisten we al sinds Being John Malkovich. Met Her geeft hij een heel bijzondere draai aan het thema van de relatie tussen mens en machine. Het leverde hem talloze prijzen op, waaronder de Oscar voor Best Original Screenplay. Joaquin Phoenix speelt Theodore, terwijl Scarlett Johansson haar stem leent aan Samantha.