Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Sakawa

Internetzwendelaars in Ghana weten heel gewiekst geld afhandig te maken van naïeve westerlingen. Asamoah laat zien wie zij zijn en wat hun motieven zijn.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen.

Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

de Volkskrant

... uniek inkijkje in de Ghanese oplichtingsindustrie.